Festliche Weihnachtstafel

Yılbaşı Yemeği

Unutulmaz bir yılbaşı sofrasının vazgeçilmezi özel menüler ve keyifli içkilerdir. En lezzetli yemek tariflerimizi ve yılbaşına özel kızartmalar hakkında tüyolarımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ayrıca doğru şarap seçimi hakkında önerilerimiz var.
Yılbaşına özel sıcak şarap
Yılbaşına özel sıcak şarap

Malzemeler:

  • 3/4 l. kırmızı şarap
  • İnce doğranmış organik ½ limonun kabuğu
  • 80 g. şeker
  • 2 çubuk tarçın
  • 10 tane karanfil
  • 2 adet taze sıkılmış portakal
  • 1/4 l. portakal likörü
4 fincan için (her biri ¼ l) | Hazırlama: 10 dk. | Süresi: 25 dk. | 285 kcal 1 porsiyon
1. Likör dışında tüm malzemeleri tencereye alın ve şeker tamamen eriyene dek karıştırın. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte iyice ısınmasını sağlayın. Şarap üst tabakasında ufak köpük adacıkları oluştuğunda iyice ısınmıştır. 15 dakika kadar ağzı kapalı kaynatmaya devam edin.
2. Likörü de ilave edin ve tekrar ağzı kapalı olarak ocağın sıcağında 3-5 dakika kadar demlendirin. Ardından sıcak şarabı ince bir süzgeçten geçirin ve hemen fincanlarda servis yapın.

Rezept: © 2011 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Tanja Dusy: „Winterküche“, S. 95)
Alman Yılbaşı İçeceği
Alman Yılbaşı İçeceği

Malzemeler:

  • 2 organik portakal
  • 1 organik limon
  • 1 çubuk tarçın
  • 4 karanfil
  • 1 1/2 l. sert kırmızı şarap
  • 1 kutu şeker külahı
  • 400 ml kahverengi rom (en az %54)
8 bardak için (her biri 250 ml.) | Hazırlama: 25 dk. | Süresi: 25 dk.
1. Portakal ve limonları sıcak su altında yıkayın ve kurulayın. 1 portakalın kabuğunu incecik soyun, her iki portakalın suyunu sıkın. Limonu ince dilimleyin. Hepsini tarçın, karanfil ve kırmızı şarapla birlikte tencereye alın ve kısık ateşte yavaşça ısıtın. (kaynatmayın!)
2. Tencereyi gaz ocağının üzerine koyun ve şeker maşasını veya ızgarayı üzerine yerleştirip şeker hunisini oturtun. Şekerin üzerine romun üçte birini gezdirin. Şimdi şekeri dikkatlice bir kibritle yakın. En iyisi kapalı veya loş ışıkta yapın ki mavi ateşin rengi ön plana çıksın!
3. Şimdi kalan romu bir kepçe yardımıyla yavaşça şeker hunisi üzerine dökmeye devam edin. Böylece yanmaya devam edecek ve ateş sönmeyecek. Ateş sönecek olursa kepçeye biraz daha rom alın ve bir kibrit yardımıyla yakın. Ardından yanan rumu dikkatlice şeker hunisine dökün. Romun tamamını kullandıktan ve şekerin büyük bölümü eridikten sonra içeceği iyice karıştırın ve mümkün olduğunca sıcak servis yapın.

Rezept: © 2008 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Tanja Dusy: „Sommerdinks und Winterdrinks“, S. 77)
Kırmızı Lahanalı Kaz Kızartması
Kırmızı Lahanalı Kaz Kızartması

Malzemeler:

  • 1 büyük kaz (yaklaşık 4,5 kg.)
  • Tuz
  • Karabiber
  • 3 Soğan
  • 2 ekşi elma
  • 4 dal kurutulmuş miskotu
  • 1 kırmızı lahana (900 g.)
  • 2 armut
  • 1 yk taze sıkılmış limon suyu
  • 1 yk tereyağı
  • 2 çk şeker
  • Yaklaşık 1/4 l. kırmızı şarap veya sebze suyu
  • 1 karanfil
  • 1 çk ardıç çileği
  • 1 çk armut reçeli
4-6 kişilik | Hazırlama: 60 dk. | Süresi: 270 dk. | 2000 kcal 1 porsiyon
1.Fırını önceden 200 dereceye getirin. Kazın içini ve dışını güzelce yıkayın. Karın yağını alın. Bir kâsede tuz ve karabiberi karıştırın. Kazı ve karın kısmını hazırladığınız karışımla iyice ovalayın. İki tane soğan soyun ve sekize bölün. Elmaları dörde bölün, çekirdek kısmını çıkarın ve soyun. Soğanları ve elmaları miskotuyla birlikte kazın karnına koyun.
2. Kazı göğüs kısmı tavaya bakacak şekilde fırına koyun, 1 litre kaynatılmış sıcak su dökün. Fırın alt rayında yaklaşık 30 dakika kadar kızartın. Daha sonra dereceyi 150 C'ye düşürün ve kazı 2 saat daha pişirin. Gerekirse tavaya biraz daha su ilave edin. Kazı artık çevirin ve 2 saat daha pişirmeye devam edin.
3. Bu arada kırmızı lahanayı dış yapraklarından temizleyin. Lahanayı dörde bölün, orta kısmını çıkarın ve lahanayı ince şeritler şeklinde doğrayın. Bir soğan soyun ve küçük küpler şeklinde doğrayın. Armutları dörde bölün, soyun, şeritler şeklinde doğrayın ve limon suyuyla karıştırın.
4. Tereyağını şekerle birlikte tavaya alın ve eritin. İçine soğan ve armutları da ilave edip biraz karıştırın. Kırmızı lahanayı da ekleyip kısaca pişirin. Şarap veya sebze suyu ekleyin, baharatları ilave edin ve ağzı kapalı şekilde, kısık ateşte 1 saat daha pişmesini sağlayın. Arada karıştırın ve gerekirse biraz daha şarap veya sebze suyu ekleyin.
5. Kazı fırından alın ve fırının ızgara bölümünde en yüksek derecede kızartın. Kazı 8-12 parçaya ayırın ve derisiyle üste gelecek şekilde ızgaraya yerleştirin. Izgaranın altına bir tepsi koyun. 1 çk tuzu 3-4 yk su ile karıştırın ve kaza sürün. Kaz parçacıklarını tekrar fırına verin ve yaklaşık 10 dakika kızartın.
6. Bu arada sosu süzgeçten bir tencereye geçirin. Sosu yağlayın (yağı büyük bir kaşıkla alın). Kırmızı lahanayı tuz, karabiber ve armut reçeliyle baharatlandırın. Her ikisini de kaz parçacıklarıyla sofranıza alın.

Rezept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Sebastian Dickhaut: „Country Basics“)
Kızartılmış Kekikli Ördek
Kızartılmış Kekikli Ördek

Malzemeler:

  • 1 ördek (pişirilmeye hazır) (yaklaşık 1,6 kg.)
  • karabiber
  • tuz
  • 1 bağ kekik
  • 2 ekşi elma
  • 1 bağ çorbalık sebze (havuç, maydanoz, kereviz)
  • 2 soğan
  • 400 ml. tavuk suyu
  • 2 yk elma jölesi
  • 1-2 yk nişasta
  • 6 yk krema ( isteğe bağlı)
4 kişilik | Hazırlama: 30 dk. | Süresi: 120 dk. | 750 kcal 1 porsiyon
1. Fırını önceden 220 dereceye getirin. Ördeğin iç ve dış kısmını akan su altında güzelce yıkayın. Mutfak havlusuyla kurulayın ve her bir yanını tuz ve karabiber ile ovalayın. Kekikleri yıkayın ve kurulayın. Elmaları güzelce yıkayın, soymadan dörde bölün, çekirdek kısmını çıkarın ve kekiklerle birlikte ördeğin karın boşluğuna doldurun. Karın kısmındaki açığı çöp şişler geçirerek kapatın ve ardından mutfak ipiyle düğümleyin (ayakkabı bağcığı gibi).
2. Çorba sebzelerini yıkayın, kurulayın ve kabaca doğrayın. Soğanları soyun ve yemeklik doğrayın. Sebzeleri ve soğanları fırın tavasında karıştırın. Ördeği fırının orta kısmına koyun, altında fırın tavasını yerleştirin ve önceden 220 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin.
3. Tavuk suyunu kaynatın, fırın tavasına koyun ve ördeği 200 derecede 75 dakika kadar daha pişirmeye devam edin. Bitmeye 20 dakika kala jöle ve 1/4 tuzu küçük bir tencerede ısıtın. Ördeği fırından çıkarmadan 15 dakika önce bu karışımdan sürün. Fırını kapatın ve ördeği içinde dinlendirmeye devam edin.
4. Fırın tavasını fırından çıkarın, 1/4 litre sıcak su ekleyin ve tavanın dibini bir fırça yardımıyla çözdürün. Süzgeçten geçirin ve yağlayın. Bunun için yağı bir kaşık yardımıyla alın. Sosu kaynatın, nişasta ekleyin ve bağlayın. Tuz ve karabiber ile baharatlandırın ve isteğe bağlı krema ilave edin.
5. Ördeği tranş edin: Önce kemiklerini, sonra kanatlarını ayırın. Göğüs filetolarını kemiklerden ayırın ve eğik şekilde kesin. Göğüs kısmını her yanından kesip ördeğin karın kısmındaki dolguya ulaşabilirsiniz.

Rezept: © 2008 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Martina Kittler: „Crashkurs Kochen“, S. 147)
Port Şarap Sosu
Port Şarap Sosu

Malzemeler:

  • ½ soğan (50 g.)
  • 1 arpacık soğanı (40 g.)
  • 2 yk tereyağı
  • 300 ml. kırmızı Port şarabı
  • 200 ml. sert kırmızı şarap
  • Tuz
  • 500 ml kahverengi dana sosu
4 kişilik (400 ml.) | Hazırlama: 20 dk.
1. Soğanı ve arpacık soğanını soyup küçük küpler şeklinde doğrayın.
2. Bir tencerede (24 cm Ø) tereyağını eritin, içine soğan ve arpacık soğanları ekleyip 2 dakika daha kavurun.
3. Port şarabı ile kırmızı şarap ekleyin ve yaklaşık 15 dakika daha kaynatın.
4. Temel sosu ilave edin ve 10 dk. kadar daha kaynatmaya devam edin.
5. Sosu süzgeçten geçirdikten sonra tekrar tencereye alın, yeniden kaynatın, hafif tuzlayın ve servis yapın.
ÖNERİ: Sosu kızarmış dana, ördek, tavuk ve tavşan etlerinden yapılmış yemeklerde kullanabilirsiniz.

Rezept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Tirol Usulü Pırasalı Pastırma Tavası
Tirol Usulü Pırasalı Pastırma Tavası

Malzemeler:

  • Tuz
  • 2 sap pırasa
  • 2 büyük ekşi elma
  • 100 g. dilim pastırma
  • 450 g. Fontina peyniri
  • Karabiber
  • Taze öğütülmüş Muskat
4 kişilik | Hazırlama: 25 dk. | 565 kcal 1 porsiyon
1. Tencerede tuzlu suyu kaynatın. Pırasayı yıkayın ve yaklaşık 3 mm kalınlığında halkalar şeklinde doğrayın. Pırasa halkalarını kaynayan suya atın ve 1-2 dakika kadar kaynatın. Süzgeçten geçirin, soğuk su altına tutun ve suyunun süzülmesini bekleyin.
2. Elmaları yıkayın, dörde kesin, çekirdeklerini çıkarın ve ince şeritler şeklinde doğrayın. Her 2-3 elma şeridini 1 dilim pastırmayla sarın.
3. Peyniri küçük küpler şeklinde doğrayın, kenarlarını alın. Peynir küplerini pırasa halkalarıyla karıştırın ve muskat ile baharatlandırın. Karışımı bir tavaya alın ve ortasına 1-2 elmalı pastırma rulosu yerleştirin. Sıcak tavada 5 dakika kadar ısıtın, peynirin iyice erimesini ve hafifçe kızarmasını sağlayın.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Patatesli Köfte
Patatesli Köfte

Malzemeler:

  • 800 g. patates
  • Tuz
  • 1 dilim bayat ekmek
  • 2 yk tereyağı
  • Her ikisinden 60–80 g. un ve nişasta
  • 1 yumurta
  • Taze çekilmiş muskat
8 köfte için | Hazırlama: 1 saat | 170 kcal 1 porsiyon
1. Patatesleri tuzlu suda 20-25 dk. yumuşayıncaya kadar kaynatın. Suyunu süzün, kabuklarını soyun ve patates eziciden geçirin.
2. Ekmeği ufalayın. Tavada eritilmiş tereyağında kızartın ve arada karıştırın.
3. Un ve nişastayı karıştırarak tavaya ekleyin. Karışımın üçte ikisini ve 1 ½ çk tuzu patateslere ilave edin.
4. Çırpılmış yumurtayı da patateslere ekleyin. Karışımı pürüzsüz bir hamur kıvamı elde edene kadar yoğurun, gerekirse un ekleyin. Tuz ve muskat ile tatlandırın.
5. Hamuru rulo şekline getirin, 8 parçaya ayırın. Üzerine bastırıp düzleştirin, her birinin üzerine birkaç ekmek parçası koyun, kapatın ve düz köfteler şeklinde yuvarlayın.
6. Patates köftelerini kaynayan tuzlu suya atın ve kaynatın. Ağzı yarım kapalı olacak şekilde yaklaşık 20 dakika sıcak suda (kaynatmadan) bekletin.

Rezept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Maria Zunner: „Knödel & Co.“, S. 6)
Köfte
Köfte

Malzemeler:

  • 400 g. bayat beyaz ekmek
  • 350 ml. süt
  • 1 soğan
  • 2 yk tereyağı
  • ½ demet kıyılmış maydanoz
  • 3 yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
  • Taze çekilmiş muskat
8 Knödel için | Hazırlama: 1 saat | 215 kcal 1 porsiyon
1. Ekmekleri ince dilimleyin veya küp küp doğrayın. Sıcak süte yatırın ve üstü kapalı olarak 20 dakika çekmesini bekleyin.
2. Soğanı soyun, incecik doğrayın ve tereyağında yaklaşık 5 dk. kadar kavurun. Maydanozları da kısaca ekleyin. Soğumalarını bekleyin.
3. Ekmek, soğan karışımı, yumurta ve 1 çk tuzu karıştırın. Karabiber ve muskat ile baharatlandırın. 5-10 dk. kadar dinlendirin.
4. Islak ellerle hamurdan 8 eşit parça alın, avucunuz arasında köfte şekli verin ve soğuk suyla yıkanmış bir tabağa alın.
5. Ekmek köftelerini kaynayan tuzlu suya atın ve kaynatın. Ağzı yarım kapalı olacak şekilde 20 dakika kadar kaynamaya yakın suda bekletin. (kaynatmayın!)
ÖNERİ: Ekmek köfteciklerinin dağılmamasından emin olmak için tamamını suya atmadan önce ufak deneme yapın. Köfteler dağılıyorsa hamura biraz daha un ekleyin, patates karışımına biraz daha nişasta veya irmik ekleyebilirsiniz.

Rezept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Maria Zunner: „Knödel & Co.“, S. 7)
Spaetzle
Spaetzle

Malzemeler:

  • 400 g. un
  • 4 orta boy yumurta
  • Tuz
  • 2 yk tereyağı
  • 200 ml. soda veya su
4 kişilik | Hazırlama: 30 dk. | Dinlendirme: 30 dk. | 450 kcal 1 porsiyon
1. Unu 1 çk tuz ile bir kâsede karıştırın. Yumurtaları ve sodayı ekleyin ve tümünü el mikseriyle kulak memesi kıvamında yoğurun. Hamurun üstünü kapatın ve oda sıcaklığında 30 dk. kadar dinlendirin.
2. Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatın. Makarna rendesine biraz hamur koyun. Tencerenin üzerine yerleştirip rendelediğiniz makarnayı direkt kaynayan suya dökün.
3. Makarna suyun yüzeyine çıkınca kevgir yardımıyla makarnaları alın, süzgeç altında soğuk suya tutun ve fırında 70 derecede sıcak kalmalarını sağlayın. Bir sonraki makarnaları da aynı şekilde hazırlayın.
4. Makarnaları isterseniz sade veya eritilmiş tereyağı ile de servis yapabilirsiniz.

Rezept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C. Schinharl: „Nudeln selbst gemacht“, S. 9)

Nasıl tranş edilir?

Yılbaşı sofrasının vazgeçilmez klasikleri kaz veya ördektir. Aslında tranş etmek, yani kazı veya ördeği parçalara ayırmak sanıldığı kadar zor olmasa da çoğu kişi bundan kaçınır. Adım adım anlatacağımız yöntemle tranş etmenin püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Öneri: Özel kaz veya ördek makası kullanarak parçalama işlemini çok güç harcamadan da rahatlıkla yapabilirsiniz. Ayrıca makas elinizden bıçak gibi kolayca kaymaz.
Nasıl tranş edilir?

1. Adım

İlk adımda butları ayırın.
Nasıl tranş edilir?

2. Adım

Ördek/kaz makası ile kemiklerinden ayırın.
Nasıl tranş edilir?

3. Adım

Şimdi kanatlarını kesip ayırın. Burada da eklemlerini makasla ayırın.
Nasıl tranş edilir?

4. Adım

Şimdi göğüs kafesini kesin. Göğüs filetolarını çıkarın. Bunun için göğüs bölümünden doğru ilerleyip göğse doğru paralel olarak ilerleyin. Servis için göğüs parçalarını ince dilimler halinde eğik şekilde kesin.

Hangi yemekle hangi şarap iyi gider?

  • Hafif ve zarif yemeklere yine zarif şaraplar, daha rustik yemeklere ise daha sert şaraplar tercih edebilirsiniz.
  • Ağır yemekler (et ve yağlı) şaraptaki tanini daha hafifleştirir.
  • Alkol ağırlıklı şaraplar ise ağır yemekleri daha kolay hazmettirir.
  • Asitle asit birbirini elimine eder, bu da olumsuz bir etki oluşturabilir.
  • Tatlıyla tatlı da birbirini elimine edebilir, bu nedenle tatlıyla sunulan şarap en az tatlı kadar tatlı olmalıdır.
  • Tuzlu yiyecekler şarabın asit oranını daha da ön plana çıkarır.
  • Köpüklü şaraplar tuz ve acımtırak oranını dengeler.
  • Olgun şaraplar yemeğe daha iyi uyum sağlar.
  • Yine olgun barik şaraplar mangal ve kızartmalar yanında mükemmel uyum sağlar.

  • Sade çorbalara biraz şarap ekleyebilir ve daha sonra servis yapabilirsiniz.
  • Yumurta, krema veya tereyağı ile bağlanmış çorba ve soslar hafif tatlımsı olan şaraplarla oldukça uyumludur.
  • Aromalarla oynayın: Kıymayla doldurulmuş kırmızı biber Cabernet Sauvignon tarzı bir şarapla çok uyumludur.
  • Çok baharatlı yemeklerin yanında daha hafif ve hafif tatlımsı şaraplar tercih edilebilir veya baharatlı kırmızı şaraplar da uyum sağlar.
  • Zıtlıklar da birbirini iyi dengeler. Örneğin elmalı tarçınlı şekerli bir krep ve olgunlaşmış bir Burgunder şarabı bir arada iyi gider. Veya haşlanmış sığır eti beyaz şarapla iyi bir lezzet ikilisi çıkarabilir...
  • Bölgesel yemekler bölgesel şaraplarla son derece uyumlu olabilir.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH

Araç gereçler ve pratik yardımcılar

Yılbaşına özel tarifler ve püf noktaları!

Size vereceğimiz keyifli yılbaşı dekorasyonu önerileri, paylaşacağımız birbirinden lezzetli yılbaşı tarifleri ve yazıcınızdan basabileceğiniz dekoratif yılbaşı kartları ile yeni yıl haftası tüm aileniz için harika bir zamana dönecek.

Yılbaşı kartları

Ücretsiz: Basılabilir kutlama kartları ve hediye paketi süsleri!

Daha fazla bilgi alın

Yılbaşı için tarifler

En iyi tariflerimiz ve yılbaşı sofrası için lezzetli fikirler.

Daha fazla bilgi alın

Sofrayı kurmak

Sofranız yılbaşı kutlamanızın en gözalıcı kısmı olabilir.

Daha fazla bilgi alın

Yılbaşı kek ve kurabiyeleri

Baştan çıkarıcı kurabiye tarifleri ve fırında yılbaşı trendleri

Daha fazla bilgi alın

Yılbaşı dekorasyonu

Yılbaşına özel, keyifli dekorasyon önerileri ve püf noktaları

Daha fazla bilgi alın

Ağacı süslemek

Yılbaşı ağacıyla ilgili keyifli fikirler

Daha fazla bilgi alın

Kurabiye pişirme aletleri

Bu ipuçlarıyla kurabiye pişirmek keyifli bir hâle gelecek

Daha fazla bilgi alın

Tchibo'da yılbaşı

Tchibo'nun yılbaşı dünyasını keşfedin!