Dibek Kahvesi

Geleneksel Türk kahvelerinden vazgeçemeyenler, dibek kahvesini yumuşak içimi ve yoğun lezzeti sebebiyle tercih ediyor. Bol köpüğü ve davetkâr kokusuyla gönüllere taht kuran kahve çeşidi, daha yumuşak içimli bir kahve sevenler için lezzetli bir alternatif oluyor. Orijinal dibek kahvesi bulmak günümüzde zorlaşsa da Diyarbakır ve İzmir gibi şehirlerde hala keyifle tüketiliyor.

Dibek Kahvesi Nedir?

Dibek kahvesi, kahve çekirdeklerinin özel bir yöntemle öğütülmesiyle hazırlanıyor. Kavrulmuş kahve çekirdekleri, tahta ya da taştan oluşan dibeklerle havanlarda dövülerek toz haline getiriliyor. Kahve değirmenleri yaygınlaşmadan evvel sıklıkla tüketilen bu kahve çeşidi, yumuşak içimi ve yoğun lezzeti nedeniyle günümüzde de hayli popüler. Genelde Ege ve Doğu Anadolu şehirlerinde tercih edilen kahvenin orijinalini bulmakta ise biraz zorlanabilirsiniz.

Eskiden yoğun el emeği kullanılarak kavrulan ve dövülen dibek kahvesi, günümüzde teknolojiye ayak uyduruyor. Hem kavurma hem de dövme işlemini aynı anda yapabilen devasa otomatik havanların yaygınlaşması, dibek kahvesinin yaygınlaşmasına yardımcı oluyor. Otomatik havanlar, çoğunlukla metal bir iç aksama sahip oluyor. En az taş ve tahta havanlarla dövülenler kadar lezzetli bir dibek kahvesi içimi sunuyor.

Dibek Kahvesi İçinde Ne Var?

Dibek kahvesi, Türk kahvesinde kullanılan aynı kahve çekirdekleri kullanılarak hazırlanıyor. Türk kahvesi ve dibek kahvesinin içeriği aynı olsa da lezzet ve görünümleri açısından önemli farklar bulunuyor. Dibek kahvesi dövülerek hazırlandığı için, Türk kahvesi kadar ince bir dokuya sahip olmuyor. Dibek kahvesinin telvesinde daha büyük partiküller bulunuyor. Diğer taraftan Türk kahvesi daha homojen dokusuyla öne çıkıyor.

Dibek kahvesi, öğütülme şekli sebebiyle Türk kahvesine kıyasla çok daha açık bir renge sahip. Türk kahvesinin daha sert bir içimi varken, dibek kahvesi sütlü kahveyi anımsatan yumuşak lezzetiyle dikkat çekiyor. Tıpkı Türk kahvesi gibi dibek kahvesi de kakao, sahlep, hindistan cevizi ve damla sakızı gibi farklı lezzetlerle tatlandırılabiliyor. Damla sakızlı dibek kahvesi, keyifli bir içim için en fazla tercih edilen seçeneklerden biri olarak öne çıkıyor..

  • Süt bir cezveye alınır ve kaynayana kadar ısıtılır.
  • Sütün içerisine beyaz çikolata eklenir ve karıştırılarak süt köpüğü elde edilir.
  • Espresso bir fincana alınır ve üzerine süt köpüğü eklenir.
  • Kahvenin üzerine de isteğe göre krem şanti eklenebilir
  • Süslemek için kakao, tarçın, toz Antep fıstığı, beyaz çikolata ya da renkli drajeler kullanılabilir.

Dibek Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Yumuşak içimini deneyimlemek için bir paket dibek kahvesi satın aldınız ve "dibek kahvesi nasıl yapılır?" diye merak ediyorsanız, rahatlayabilirsiniz. Doğrusunu söylemek gerekirse Türk kahvesi ve dibek kahvesi benzer şekilde pişiriliyor.

Tek kişilik dibek kahvesi pişirebilmek için;

  • 1 tatlı kaşığı dibek kahvesi
  • 1 Türk kahvesi fincanı su
  • Arzu ettiğiniz kadar şeker
  • Cezve
  • Türk kahvesi fincanına ihtiyaç duyacaksınız.

Cezveye su, dibek kahvesi ve arzunuz doğrultusunda şekeri ilave ettikten sonra bir miktar karıştırabilirsiniz. Cezveyi ocağın üstüne aldıktan sonra, bol köpüklü olabilmesi için karıştırmayı kesmelisiniz. Orta ateşte açtığınız ocağınızda pişireceğiniz dibek kahvesini, yanlardan ortaya doğru kabardığında ocaktan almalısınız. Kaynattığınız taktirde tadının acılaşabileceğini ve köpüğünün dağılabileceğini lütfen aklınızdan çıkarmayınız.

Daha lezzetli bir dibek kahvesi istiyorsanız, fincan başına 1 tatlı kaşığı dibek kahvesinin yanı sıra 1 çay kaşığı Türk kahvesi ilave edebilirsiniz. Havanda dövdüğünüz damla sakızı ya da damla sakızı macunundan ilave edebilir, kakule ve kakao gibi farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.

Dibek Kahvesi Sunumu Nasıl Olur?

Dibek kahvesi sunumu da tıpkı Türk kahvesi gibi yapılıyor. Pişirdiğiniz dibek kahvesini fincanlara paylaştırdıktan sonra yanında lokum, hurma, kurabiye ve çikolata ikram edebilirsiniz. Dibek kahvesi lezzetinin daha iyi alınabilmesi için, misafirlerinizin ağızlarını temizleyebilecekleri bir bardak suyu tepside bulundurabilir, geleneksel Osmanlı şerbetlerini şerbet bardaklarıyla yanında sunabilirsiniz.

İnternet üzerinden sipariş verin: Espresso ve caffè crema

 
 
 
 
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • 100 Gr Türk Kahvesi, 3'lü Paket
Dolgun & Yoğun Aromalı
116,90TL
TL/Paket 38,97
  • 100 Gr Türk Kahvesi, 6'lı Paket
Dolgun & Yoğun Aromalı
264,90TL
TL/Paket 44,15
Hızlı Görünüm
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Türk Kahvesi 100 Gr, 8'li Paket
Dolgun & Yoğun Aromalı
299,90TL
TL/Paket 37,49
  • Türk Kahvesi 100 Gr, 12`li Paket
Dolgun & Yoğun Aromalı
499,90TL
TL/Paket 41,66
Hızlı Görünüm

Hazırlama ve Saklama

Keşfet