Mutfakları keyifli hale getiren pratik mutfak eşyaları
Yemek yaparken stres altında koşturmadığınız takdirde mutfak çoğumuz için evin en rahat yerlerinden biridir. Mutfakta hem keyifli hem de rahat bir şekilde en iyi sonuçları almak ve aynı anda zamandan da tasarruf etmek istiyorsanız, sizin için yardımcı küçük mutfak gereçleri hakkında derlediğimiz bilgilere, tüyo ve önerilere göz atın.
En önemli mutfak gereçleri hakkında tüyolar
Yemek yapmak keyiftir; ancak mutfakta kendimizi yoracak gereksiz işlemlere girmemeliyiz. İşimizi kolaylaştıracak birçok yararlı mutfak gereçleriyle iş paylaşımı yapabiliriz. Bunlardan bazılarını yakından tanıyalım.
Su ısıtıcısı
Çay suyunu kaynatmaktan çok daha fazlasını sunan su ısıtıcısı mutfakların vazgeçilmez kahramanıdır. Makarna veya başka bir yemek hazırlamak için kaynamış suya hızlıca ihtiyacınız olduğunda, su ısıtıcısı ile oldukça çok zaman kazanırsınız. Genelde su ısıtıcıları su kaynadıktan sonra otomatik olarak kapanır. Siz de böylece başında beklemeye gerek duymadan bu arada diğer işlerinizle ilgilenmeye devam edebilirsiniz.
El mikseri ve mutfak robotu
Her iki alet karıştırma ve yoğurma gibi yorucu işleri elinizden alır ve dakikalar içinde krema, kek hamuru gibi lezzetleri kolayca hazırlamanızı sağlar. El mikserleri küçük işlerde büyük yardımcı olurken, çok özellikli mutfak robotları gerçek hobi pastacıları ve aşçıları için çok yararlı olacaktır. Mutfak robotuyla örneğin sebze doğrayabilir, rendeleyebilir veya kesebilirsiniz.
Mutfak tartısı
Belli şeyleri bir ölçü kabı kullanarak ölçebilirsiniz, fakat mutfak tartısı ile malzemeleri tam olarak ölçebilir ve ayarlayabilirsiniz. Dijital mutfak tartılarının yenilikçi özelliklerinden biri de Tara fonksiyonudur. Böylece kullandığınız kasenin ve kabın ağırlığı toplam ağırlıktan çekilir. Kabı boş olarak tartıya yerleştiriyorsunuz ve modele göre bir tuşa basıyorsunuz. Kabı değiştirmeye gerek kalmadan istediğiniz malzemeleri tartmaya devam edebilirsiniz.
Mutfak gereçlerinin bakımı
Mutfak gereçlerinizin bakterilerden uzak ve uzun ömürlü olması için düzenli bir bakım ve temizlik şart. Agresif temizlik deterjanları hassas yüzeylere zarar verebilir, yüzeyler matlaşır ve parlaklığını kaybedebilir. Sert temizleyici bezlerden ve fırçalardan da uzak durmakta yarar var. Çıkarılabilir parçaları ılık suyla ve hassas deterjanlarla yıkamaya özen gösterin. Yağlı kirlerde ise alternatif olarak kabartma tozu kullanabilirsiniz. Kireçleri ise herhangi bir kimyasal madde kullanmadan sirke ve limon suyu ile temizleyebilirsiniz.
Vazgeçilmez mutfak eşyaları
Mükemmel yemekler hazırlarken en büyük destekçileriniz olan en önemli yardımcı mutfak gereçlerini sizlere tanıtıyoruz.
Mutfak bıçağı
Keskin ve iyi bir mutfak bıçağı ile ister balık, ister sebze veya ekmek olsun, kolayca ve hızlıca kesebilirsiniz. Farklı gıda ürünleri için kullanabileceğiniz farklı bıçak türleri bulunuyor. Ekmek bıçağı uzun ve dalgalı bilenmiş olduğundan taze ekmeği de ufalamadan kesebilir. Farklı fonksiyonlar için güzel bir bıçak seti ile hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Aşağıdaki bölümlerde bıçak hakkında yararlı bilgilere göz atın.
Kesme tahtaları
Kesme tahtaları mutfakta mutlaka olması gereken yardımcı araç gereçlerdendir. Kesme ve doğrama işlemlerinde koruyucu altlık olarak kullanılır ve tezgahınızı çizilmelere karşı korur. Peki, hangisi daha iyi? Ahşap bir kesme tahtası mı ya da plastik olanlar mı? Her iki malzeme de doğru temizlendiğinde aynı derecede hijyeniktir. En az 60 derecede yıkanmaları gerekir. Plastik kesme tahtalarının altında silikon kaplama bulunur. Bu da üzerinde çalışırken kaymasını önlediği için oldukça pratik bir özelliktir.
Spatula
Genellikle tava yemekleri için kullanılan spatula ile yemeği karıştırmak ve çevirmek işinizi oldukça kolaylaştırır. Spatulanın ısıya dayanıklı olması önem taşır. Yapışmaz kaplama tavalarda kullanırken tavanızın spatuladan zarar görmemesine dikkat edin. Uygun spatula; paslanmaz çelik saplı veya bambudan üretilmiş olup yumuşak plastik başlı olmalıdır.
Yemek pişirme kaşığı
Yemek pişirme kaşığı mutfakta gizli bir kahramandır. Çorbaların, sosların, güveçlerin ve daha birçok yemeklerin tencere ve tavadaki ayrılmaz parçasıdır. Ergonomik ve uzun ( genelde 30 cm) olan sapı sayesinde yemekleri karıştırmak çok daha rahattır. Normal yemek kaşıklarında olduğu gibi bir anlık dikkatsizlikle yemeğin içine düşme riski de yoktur.
Kepçeler
Birçok diğer yardımcı mutfak gereçlerinin aksine kepçeler genelde yemek yapma işlemi bittikten sonra sahne alır.Sıvı olan pancake hamurunu bir kepçe yardımıyla tavaya koymanız gereken bazı durumlarda hazırlama işlemlerinde de yer alabilir
Süzgeçler
Farklı fonksiyonları vardır. Makarnanın haşlama suyunu kaynadıktan sonra süzgeçten geçirmek için özel makarna süzgecine ihtiyacınız olacaktır. Salata, meyve ve sebzelerinizi de böylesi büyük delikli bir süzgeçten geçirebilirsiniz. İnce örülmüş süzgeçlerden ise örneğin çorbaları süzebilirsiniz.
Mutfakta Kolaylık Sağlayacak Yardımcılar
Mutfakta kim birkaç basit yöntemle çok zaman kazanmak istemez ki? Siz de mutfakta hayatı kolaylaştırmak ve hızlandırmak için bu tüyoları mutlaka değerlendirin.
1. Yemeğinizin taşmasını engellemek için tencerenin üzerine yatay olarak ahşap yemek kaşığı koyun.
2. Sahanda yumurtanın daha eğlenceli olması için çelik kurabiye şeklini tavaya koyun ve yumurtayı içinde hazırlayın.
3. Keklerinizin ve pastalarınızın daha güzel kesilmesi için kesmeden önce bıçağınızı sıcak su altına tutun.
4. Israrla açılmak istemeyen şişelerinizi bir şişe açacağı ile kolaylıkla açabilirsiniz. Kapağını hafifçe yukarı doğru bastırın ve bir 'plop' sesi duyduğunuzda işlem tamamdır.
5. Omleti sadece 45 saniyede hazırlamak için mikrodalga fırından yararlanın. Bunun için yumurtayı önceden bir fincanda çırpmanız yeterli.
2. Sahanda yumurtanın daha eğlenceli olması için çelik kurabiye şeklini tavaya koyun ve yumurtayı içinde hazırlayın.
3. Keklerinizin ve pastalarınızın daha güzel kesilmesi için kesmeden önce bıçağınızı sıcak su altına tutun.
4. Israrla açılmak istemeyen şişelerinizi bir şişe açacağı ile kolaylıkla açabilirsiniz. Kapağını hafifçe yukarı doğru bastırın ve bir 'plop' sesi duyduğunuzda işlem tamamdır.
5. Omleti sadece 45 saniyede hazırlamak için mikrodalga fırından yararlanın. Bunun için yumurtayı önceden bir fincanda çırpmanız yeterli.
Yüksek kalite bıçaklar
Mutfakta çok zaman geçirenlerin çok iyi bildiği üzere yüksek kalite bıçaklar yemek hazırlarken en etkili yardımcılardır. Yanlış bıçakla çalışan hem istenilen sonucu alamaz hem de zaman kaybeder ve bıçak kolaylıkla elinden kayabilir. Hazırlanacak yemeğe ve çalışma şeklinize göre farklı bıçaklar ve bıçak çelikleri vardır. Peki kaliteli bir bıçak nasıl olmalıdır? Nelere dikkat etmeniz gerektiğini burada öğrenin.
1. Birinci sınıf çelik bıçak
- Bıçak çeliği 1.4116 „X50CrMoV15“, krom ve karbon ihtiva eder.
- Son derece özel ve kaliteli bir üründür. Bıçak sertliği yaklaşık 56 HRC. Kalıcı keskinliğe sahip, aşınmaya karşı dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
2. Konik bilenmiş bıçaklar
- Çok kademeli bileme işlemi sayesinde ideal bir bıçak profili ve kalıcı bir keskinlik sağlanır.
- Keskinlik ve kesme özelliği ile bu bıçak DIN normlarının oldukça üstündedir.
3. Parmak korumalı bıçak sapı
- Bıçak sapı ve geçiş çeliği arası eli koruyacak biçimde şekillendirilmiştir.
- Böylece kesim esnasında daha güvenlidir.
- Kesme işleminde eşit ağırlık dağılımı sağlar.
4. Ergonomik saplı bıçak
- Yüksek kaliteli, sap ve bıçak geçişinin aralıksız işlenmesi sayesinde kenarları kir tutmaz.
- İçi dolu saplı bıçak elde rahat ve güvenli bir tutuş sağlar.
Tavsiyeler: Bıçak bilgisi
Çok amaçlı bıçaklar
Çok amaçlı bıçaklar mutfakların vazgeçilmez yardımcıları arasındadır. Sebze ve meyve kesmek için idealdir. Küçük et parçaları kesmek için de son derece uygundur. Çok amaçlı bıçakların çeliği dar ve 9-15 cm uzunluğundadır. Genel kural ise: Bıçak ne kadar uzun olursa kullanım alanı da o denli çok olur. Kısa bıçaklar ise biraz daha fazla kullanım kolaylığı sağlayabilir.
Ekmek bıçağı
Ekmek bıçakları uzun ve güçlü dalgalı bilenme şekillerinden dolayı testereye benzetilir. Büyük olukları sayesinde bir yandan sert kabuklu ekmekleri rahatlıkla kesebilir diğer yandan ise çok yumuşak ve taze ekmekleri de ezmeden keser. Ayrıca: Domatesleri ve sulu bir et parçasını da ekmek bıçağı ile kesebilirsiniz.
Şef bıçağı
Şef bıçağı da mutfakta farklı işlemlerde rahatlıkla kullanılabilir. Aynı zamanda yemek pişirme bıçağı olarak da bilinir. İnce ve iki taraflı düz bilenmiş bir bıçak türüdür. Çok amaçlı bıçaklara göre daha geniştir ve genelde 15 -26 cm arasında bir uzunluğu vardır. Şef bıçağının ideal kullanma alanı ise et kesmek veya kızarmış et, balık veya sebzeyi kesmek olduğu gibi yeşillik ve soğan kesme ve tartma işlemlerini de kapsar; aşçıların vazgeçilmez aracıdır.
Hangi malzemeyi kullanmalıyım? Ahşap, çelik ve diğerlerinin mutfakta rolü
Lezzetli yemekler hazırlamak çin kullanılan mutfak gereçlerinin önemi yadsınamaz. Bu mutfak gereçlerinin ne tür maddeden üretildiği ise önemlidir. Mutfakta güvenle kullanabileceğiniz malzemeler hakkındaki bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Ahşap
Ahşap dayanıklı, sert ve mutfakta birçok alanda kullanılabilir. Mutfak için ahşap ürünler seçerken önemli olanlar: Ahşabın zararlı maddeler içermediğindne ve gıda kullanımına uygun olduğundan emin olun. Doğal, cilalanmamış ahşabı düzenli olarak yağlayarak bakım yapabilirsiniz. Bunun için nötr gıda yağları veya ayçiçek yağı kullanabilirsiniz. Her yıkamadan sonra ahşabın iyice kurumasına dikkat edin. Ahşap genelde bulaşık yıkama makinesi için uygun değildir.
Çelik
Mutfakların birçoğunda büyük olasılıkla en azından bir tane mutfak aleti veya gereci çeliktendir. Çünkü çelik uzun ömürlü, ısıya dayanıklı, kolay temizlenir ve gümüş yüzeyiyle şık bir görünüme sahiptir. Genelde diğer malzemelerle kombine edilir. Yemek pişirme kaşıkları ve benzerlerinde silikonla birlikte kullanılır. Böylece mutfak araç gereçleri hem daha sağlam hem de tencere ve tavalara karşı daha hassas olmaktalar.
Silikon
Rakat ve bakımı son derece kolay olan silikon mutfaklarda giderek daha çok yer buluyor. Isıya dayanıklı ve değişen sıcaklıklara karşı hassas olmadığından dolayı yemek pişirirken, kızarma yaparken veya keklerde çok amaçlı kullanılabilir. Yumuşak yüzeyi yapışmaz kaplama tava ve tencereleri korur ve hamur veya diğer içeriklerin yapışmasını önler. Günümüzde artık kek kalıpları çoğunlukla silikondan üretilmektedir.
Cam
Camın mekanik girişimlere karşı hassas bir malzeme olmasına rağmen birçok avantajı bulunur. Isıya son derece dayanıklı ve ısıyı aynı zamanda çok iyi yayması sayesinde fırın yemeklerinde cam kalıplar tercih edilir. Şık bir görünümünün yanısıra başka bir kaba transfer etmeye gerek kalmadan direkt içinde hazırladığınız cam ile servis edebilirsiniz. Diğer bir artısı da camın hijyenik bir malzeme olmasıdır: Pürüzsüz yüzeyi bakterileri barındırmaz ve çok rahat temizlenir
Paslanmaz çelik su ısıtıcısı - deveboynu şekli suyun hassas şekilde dökülmesini destekler
4.999,00TL
1